Prethodne nedelje smo se upoznali sa faktorom ishrane radi povećanja mišićne mase. Danas donosimo neke informacije vezane za prilagođavanje samog treninga na putu ka postizanju istog cilja.

Da se podsetimo, pomenutom cilju se ishrana prilagođava tako što je potreba stalni kalorijski višak. Trening mora biti prilagođen, dakle potreban nam je kvalitetan trenažni program koji je sačinjen od postepenog povećanja opterećenja i naravno uz sve to moramo prilagoditi periode odmora.

 

Postepeno povećanje opterećenja

 

Pre nego što dođemo do suštine, moramo se osvrnuti na to kako naše telo funkcioniše. Naime, naš organizam je veoma “pametan”. Potreba organizma i ono ka čemu on uvek teži jeste preživljavanje. Da, preživljavanje i to u bilo kojim uslovima.

Kakve god uslove da napravite, organizam pokušava da se privikne na njih određenom reakcijom. Smanjimo li unos kalorija, prilikom gladovanja organizam automatski pokušava da preživi. Kako? Vrlo jednostavno, smanjiće potrebu za energijom, radiće tako da crpi manju količinu energije nego inače, jer u suprotnom da ne funkcioniše ovako, verovatno bismo umrli od gladi. 😀

Isto tako, kada damo organizmu stimulans gradnje mišića, on će se tome prilagođavati. Ukoliko imamo jedno opterećenje na treningu, organizam teži da mu se prilagodi kako bi ga savladao. Nakon nekog vremena isto to opterećenje postaje nešto što je za njega uobičajeno.

Nastavimo li rad sa istim opterećenjem,  organizam tj. mišići ne dobijaju stimulans i znak da treba rade više, odnosno organizam nema naredbu da gradi mišiće. Postepeno povećanje opterećenja mišiće stavlja u uslove novog prilagođavanja, tako da je krajnji rezultat povećanje mišićne mase.

Postepeno povećanje opterećenja se može dobiti ukoliko težimo povećanju ukupnog obima rada tokom treninga (broj ponavljanja, broj serija) i povećanjem intenziteta rada (podizanje određene težine).

 

Verovatno se sada pitate:

Koji je to broj ponavljanja i broj serija koji treba raditi da biste dostigli željeni cilj?

O tome ovaj put nećemo pisati. Mnogo je odgovora na ovu temu, a na kraju se svede na to da je ipak sve individualno. Jedan program neće delovati na isti način na dve različite osobe. Posavetujte se sa vašim trenerom, neka dobije uvid u reakcije vašeg tela na određeni način rada i zajedno sa njim dođite do najboljeg rešenja. Ne žurite, jer ovaj cilj zahteva određeno vreme, a samo kvalitetnim pristupom ćemo doći do željenog cilja i sačuvati, odnosno podići zdravlje na viši nivo.