Verovatno već znaš da je imunitet sposobnost organizma da se odupre i odbrani od virusnih, bakterijskih, gljivičnih infekcija i različitih bolesti. Ishrana i različiti suplementi mogu dobrineti jačem imunom sistemu, a samim tim i zdravijem životu.

 

Da li i kako vežbanje može ojačati imuni sistem?

 

Brojna medicinska istraživanja pokazala su koliko je važno održavanje aktivne fizičke sposobnosti. Vežbanje ubrzava cirkulaciju, mišići i zglobovi su aktivni, samim tim odžavaš kosti zdravim i jakim.

Kada je reč o jačanju imunog sistema, izdvojili smo nekoliko važnih pokazatelja kako fizička aktivnost doprinosi jačem imunom sistemu:

 

  1. Fizička aktivnost može pomoći izbacivanju bakterija iz pluća i disajnih puteva. Dakle, možeš imati veće šanse da se zaštitiš od prehlade ili gripa.
  2. Blagi rast telesne temperature tokom i neposredno nakon vežbanja može sprečiti razvoj bakterija i pomaže tvom telu da se lakše izbori sa infekcijom.
  3. Vežbe disanja mogu dosta da doprinesu povećanju vitalnog kapaciteta pluća.
  4. Vežbanje smanjuje nivo stresa.
  5. Redovno vežbanje smanjuje rizik za nastanak srčanih bolesti

 

Kako da znaš da je tvoj imuni sistem oslabljen?

 

Pad imuniteta znači da organizam ima smanjenu sposobnost da se odupre određenoj infekciji ili toksinima. Ukoliko osećaš umor, pospanost, često imaš različite infekcije postoji mogućnost da imaš slab imuni sistem.

 

Šta je uzrok slabog imunog sistema?

 

Uzroci za pad imuniteta mogu biti razne bolesti, nepravilna ishrana, nedovoljno sna, prekomerna konzumacija alkohola i duvana, nedovoljno fizičke aktivnosti…

 

Ukoliko želiš da sprečiš pad imuniteta, vrlo je važno da imaš pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i koliko je moguće, izbegavaš stres.

 

Izvor: medlineplus.gov