Želite da trenirate, ali ne znate kako da odaberete teretanu ili trening centar koji će vam odgovarati? Danas kada postoji veliki izbor fitnes klubova ili teretana nije lako odlučiti se. Čime treba da se vodite, kako ne biste pogrešili? Da li su blizina i cena jedino važni ili treba voditi računa i o drugim stvarima?

Kada birate teretanu ili trening centar treba sebi da postavite nekoliko pitanja, a prvo jeste koji cilj želite da postignete.

Koji cilj želim da postignem?

Nakon što ste definisali svoj cilj, birajte trenera spram cilja. Zapitajte se da li biste polagali padobranstvo kod instruktora koji nikada nije padao sa padobranom? Onako kako vaš trener ili instruktor izgleda tako ćete i vi, ukoliko se potrudite koliko i on. Ciljevi su važni, jer da biste ih postigli trebaju vam odgovarajući treninzi, sprave i rekviziti.  Takođe, vaš instruktor će vam davati savete i sugestije, a ono što on smatra da je najbolje, jeste ono što je sam primenio.

Koliko je prostor čist?

Higijena u trening centru je veoma važna. Svaki prostor bi trebao da zadovolji ostnovne kriterijume kada govorimo o higijeni, ali detalji prave razliku. Obratite pažnju na toalet, ventilaciju, sredstva za higijenu, sprave za vežbanje…

Da li mi odgovara radno vreme?

Šta vam vredi dobar prostor kada vam ne odgovaraju termini treninga? Idealno bi bilo kada bi se treninzi održavali svakoga dana, čak i vikendom, a da termin možete da birate kad vama odgovara, pre ili posle podne.

Koliki mi prostor treba?

Pitajte se da li želite da vežbate sami ili u društvu. Ukoliko ste se odlučili za grupne treninge, vodite računa o tome da li je prostor dovoljno velik, u suprotnom će vas gužva odbijati da dolazite na treninge.

Koja lokacija mi odgovara?

Da li će vas više motivisati da dolazite na treninge ukoliko vam je teretana blizu ili vam to nije važno? Neki ljudi, kada je u pitanju lokacija, više vode računa o kvalitetu treninga, dok im lokacija nije toliko bitna, jer mogu doći kolima, autobusom, peške ili biciklom (poslednje opcije dodatno troše kalorije).

Kakve zaposlene u teretani želim da sretnem?

Ljudi su uvek najvažniji resurs. Ovde je veoma važno obratiti pažnju na instruktore, da li su stručni i da li imaju licence, ali i na zaposlene u ostalim sektorima menadžment, recepcija… Ljubaznost i prijatna atmosfera se podrazumevaju, ali ukoliko nedostaju mogu da budu ključan faktor u izboru teretane.

Koji program meni odgovara?

Odaberite trening centar koji ima ono što je vama potrebno, bilo da je to TRX, pilates, Body Attack, Body Combat, Capoeira, Body Pump, funkcionalni trening ili teretana… Proverite raspored i birajte u skladu sa vašim ciljem.