Aktivan odmor podrazumeva aktivnost u slobodnom vremenu koja podrazumeva sprovođenje određenih fizičkih aktivnosti u cilju unapređenja psiho-fizičkog zdravstvenog stanja.

Kako biste se odmorili, što nam je potrebno svaki dan, američki specijalista za spavanje Matthew Edlund preporučuje aktivni odmor koji smanjuje stres.

S obzirom da na poslu najčešće sedimo, slabo se krećemo, stvorila se potreba za pronalaženjem odgovarajućih aktivnosti (programa) koji će u slobodnom vremenu zadovoljiti neke od osnovnih ljudskih potreba, koje se ogledaju u kretanju, rekreaciji, komunikaciji, igri, zabavi i sl., a koje će doprineti boljem i kvalitetnijem načinu života.

Sadržaji aktivnog odmora mogu biti veoma različiti i raznovrsni. Na primer: plivanje, skijanje, vožnja bicikla, vožnja rolera, trčanje, pešačenje, rafting, jedrenje, splavarenje, avanturistčke aktivnosti. Odnosno bilo koja sportska ili rekreativna aktivnost ili pak njihova kombinacija, koja  sadrži pokrete koji se po karakteru razlikuju od radnih pokreta i koji se izvode u drugačijem ritmu aktivnosti od ritma radnih pokreta koji su izazvali zamor.

U aktivan odmor spadaju i ekstremni sportovi. Postoje mnogobrojni razlozi koji ljude navode da posegnu za ekstremnim sportovima. Većina ekstremnih sportista radi to iz ljubavi i zbog “adrenalinske zavisnosti”. Pored njih, veliki je broj avanturista koji bi s vremena na vreme želeli da pobegnu od dosadne svakodnevnice, da probaju nešto novo, da otkriju svoje mogućnosti i dokažu se osvajanjem nekog planinskog vrha, splavarenjem brzacima planinskih reka, skokom iz aviona ili osvajanjem morskih dubina.

Fizička aktivnost se neretko doživljava kao obaveza, a taj doživljaj se višestruko pojačava kad preporuka za pojačanom fizičkom aktivnošću koja dolazi od strane lekara. Ali umerena fizička aktivnost, kao uostalom i aktivni odmor, uopšte ne mora biti obaveza, već može predstavljati novi, poboljšani oblik vašeg odmora s kojeg ćete se kući vratiti ispunjeni zadovoljstvom, s gomilom novih uspomena, a možda čak i izgubite koji kilogram.

Fizičkom aktivnošću ne nazivamo samo vreme provedeno u teretani, fitness centru ili vreme koje dnevno provodite trčeći. Fizičkom aktivnošću mogu se nazvati puno jednostavnije i zabavnije aktivnosti.

Kada odlučite da provedete odmor pasivno, bez previše napornih obaveza, kući se obično vraćate umorni i razočarani. Čudno, ali istinito. No kada ste na godišnjem odmoru aktivni, kada obilazite muzeje, šetate, plivate, idete na razne izlete, a možda čak i isprobate koji novi ekstremni sport, kući ćete se vratiti daleko odmorniji i zadovoljniji.

Sa aktivnog odmora kući biste mogli  poneti naviku bavljenja raznim oblicima aktivnosti. Aktivan odmor je idealna prilika za probuditi sportistu u vama. Sport, makar to bila i samo šetnja, bitan je segment zdravog načina života.