Često nas ljudi pitaju zašto nakon većine naših grupnih treninga nema istezanja.

Da li biste posle časa joge otišli u teretanu 5 minuta da podižete tegove i očekivali da će vam mišići biti veliki i jaki? To se neće desiti, jer ovaj trening morate raditi barem sat vremena i to često. Ista stvar je i sa istezanjem. Pet minuta istezanja posle treninga, nema velikog efekta.

Redovnim istezanjem poboljšavate oporavak i fleksibilnost.  Struktura treninga se odnosi na zagrevanje, glavni deo treninga i istezanje. Da bi se mišić stvarno dobro istegao i oporavio da biste poboljšali svoju fleksibilnost potrebno je istezanje koje traje malo duže od 5 minuta.

Nakon svakog treninga možete da opustite mišiće i da smirite puls uz deo koji se zove cooldown, ali da biste imali pravi efekat istezanja, da biste poboljšali fleksibilnost i pokretljivost zglobova potreban je trening od pola sata ili 45 minuta. Zbog toga u redovnom rasporedu imamo TRX flow. Ukoliko u vaš redovni raspored treninga ubacite jednom nedeljno takav trening, kao što je TRX flow ili pilates, imaćete bolji efekat i više ćete uraditi za svoje mišiće nego kada se svaki dan istežete pomalo.

TRX je jedan od najboljih rešenja za poboljšanje pokretljivosti i fleksibilnosti, zbog toga što nam TRX kao rekvizit daje mnogo mogućnosti, bez obzira na to koliko je vaše telo trenutno fleksibilno. Ovakav vid treninga nam omogućava da prilagodimo intenzitet treninga, možemo povećavati amlitude postepeno i na taj način za kratko vreme poboljšati fleksibilnost i pokretljivost. Pri tome važno je napomenuti da vas neće mišići boleti kada radite ovakvu vrstu istezanja, jer imate podršku rekvizita, a neće vam biti potrebna čak ni pomoć partnera.

Više o ovom treningu možete pročitati na ovom linku:

Više o TRX izazovu možete pročitati na ovom linku:

Raspored treninga možete pogledati ovde: